Sinilevää esiintyy yleensä järvillä ja Suomen merialueilla heinäkuusta elokuuhun. Lämpiminä alkukesinä sinilevää alkaa muodostua varsinkin jävillä jo kesäkuussa. Alkukesästä järvien ja meren veden pinnalla voi näkyä lauttamaisina muodostumina siitepölyä. Visuaalisesti ne muistuttavat toisiaan, mutta on erotettavissa kuvilta ajankohdan ja värimaailman avulla. Sinilevä on usein satelliittihavainnoissa erisäyvyistä vihreää kun taasen siitepöly on sekeästi vaaleampaa, kellertävää tai jopa valkoista.

Esimerkkejä, miltä sinilevä näyttää järvillä

Säkylän Pyhäjärvellä on usein levää heinä-elokuussa, joka näkyy vihreinä lauttoina ja kiehkuroina (vasen kuva Sentinel-2 1.8.2020, linkki TARKKAan). Keväällä ja alkukesästä Pyhäjärvellä voi havaita siitepölystä aiheutuvia vaaleita kiehkuroita ja lauttamaisia muodostumia (oikeanpuoleinen kuva, Sentinel-2 6.6.2021, linkki TARKKAan). Kuvan yläosassa näkyvällä Köyliönjärvellä sinilevä näkyy tasaisen vihreänä peittona (vasen kuva).


Evijärvellä sinilevä näkyi Sentinel-2-kuvalla 8.8.2020 laajoina tasaisen vihreinä alueina (linkki TARKKAan).


Vihdin Enäjärvi on rehevä järvi. Sen väri muuttuu vähitellen kesän aikana. Tilanne 7.5.2020, 21.6.2020 ja 8.8.2020.

Esimerkkejä, miltä sinilevä näyttää rannikolla

Vasemmalla olevassa kuvassa Upinimenselällä on laajoja sinilevälauttoja 17. heinäkuuta 2018 (linkki TARKKAan). Vertailuna oikealla olevassa kuvassa taasen on keväistä havupuiden siitepölyä veden pinnalla 8.6.2021 (linkki TARKKAan). Siitepöly näkyy vaaleina lauttoina ja kiehkuroina kun sinilevä näkyy selkeästi vihreinä muodostumina.



Esimerkkejä, miltä sinilevä näyttää avomerellä

Suomenlahdella sinilevä näkyi vuoden 2018 leväkesänä laajoina vihreinä lauttoina ja kiehkuroina (linkki TARKKAan).

Selkämerellä esiintyy usein laajoja sinilevälauttoja. Kesällä 2020 Selkämeren levälautta sai lehdistössä lempinimen Kraken (linkki TARKKAan).